torsdag 17. mai 2012

Jeg skal lese norsk fantasy, skal du?

Jeg skrev tidligere i år at jeg skal ha som leseprosjekt å lese fantasy opprinnelig skrevet på norsk. Fram til nå har det ikke vært aktuelt å gjøre noe mer ut av det fordi jeg har vært midt inne i en annen fantasyserie, jeg liker ikke å blande. Men jeg har lett litt rundt, har lest en del om fantasy, laget lister og sjekket hva de har på mitt lokale bibliotek.

Jeg har funnet ganske mange navn etterhvert, men hvor skal jeg begynne? Jeg har ikke lyst til å være systematisk, har ikke planer om å gjøre dette til et pliktløp. Det er ikke snakk om å lese "alt" eller å lese kronologisk. Det skal være lystbetont, ikke et ork.

Planen må være å begynne i egen bokhylle. Der har jeg tre titler, med en fjerde på vei:

Kristine Tofte - Song for Eirabu
Denne har jeg allerede lest, men siden bok nummer to kommer i juni og er forhåndsbestilt for lenge siden, har jeg lyst til å lese den første om igjen for å være sikker på at jeg husker alt. Deretter skal jeg selsagt lese bok to.
Andreas Bull-Hansen - Jotnens hjemkomst
Denne kjøpte jeg på Mammutsalget nettopp fordi jeg har lovet meg selv å lese fantasy på norsk. Bull-Hansen var vel det eneste norske fantasy-navnet jeg hadde hørt om før Kristine Tofte dukket opp, og siden dette er bok en i en serie, kan jeg jo begynne her. Jeg kjenner jeg møter denne med en viss skepsis, men kan ikke helt forklare hvorfor. Er egentlig mer nysgjerrig på SF-trilogien han har skrevet som består av Lushans plater/Anubis/Evercity, men begynner med det jeg har, så kan jeg heller lese videre seinere.
Silje E. Fretheim - Tilfeldigvis, Arial Footlights Forhistorie
Denne ble anbefalt meg i kommentarfeltet sist jeg skrev om at jeg ville lese fantasy på norsk, og var helt ukjent for meg. Som svar på anbefalingen skrev forfatteren at boka ikke lenger var i salg, men at hun kunne sende meg ett eksemplar mot at jeg betalte porto. Det kunne jeg selvsagt ikke si nei til. Er veldig nysgjerrig på denne etter å ha lest vaskeseddelen. Den eneste grunnen til at jeg ikke har begynt enda, er at den er så stor, og etter Malazan-maratonen min, har jeg hatt behov for å lese noen tynnere bøker før jeg begynner på en med over 700 sider igjen.

Andre bøker jeg har notert meg og har planer om å komme til etterhvert:
Ørjan Drange - Under Steinbølgene (2003)
Øyvind Myhre - De siste Tider (1976), Demoner i Dagslys (1977) og Kongen og Gudene (1979)
Ingar Knudtsen - Amasonebøkene (Våpensøstrene/Rød Måne/Løvinnens sjel)
Thore Hansen - Drømmer, lengsler og mørke skoger: Fortellinger fra Skogland

Er det noen som har flere forslag til titler som bør stå på leselista mi?

Og kanskje er det flere enn meg som er glad i fantasy, men ikke har lest noe særlig fra vårt eget land og har lyst til å være med på turen?


2 kommentarer:

 1. Ja:-)

  Jeg er nok ikke en så ihuga fantasy fan som deg, men jeg leste Ingar Knudtsens Amasonetrilogi tidligere i år og likte den godt.

  Nå har jeg skaffet meg de fire første bøkene i Ruben Eliassen sin serie Phenomena. Vet det er barne- og ungdomsbøker, men er spent på om den fungerer for voksne også. Har også Song for Eirabu liggende, men jeg vet ikke om jeg skal vente til bok nummer to kommer eller om jeg skal starte med den nå.

  Ellers var det for meg mange ukjente navn på listen din, tips jeg skal sjekke opp.

  SvarSlett
 2. JEG ER MED! JEG ER MED! HALLO; JEG ER MED! Kan vi lage datoer for blogging? Og kan det være et sommerprosjekt? Og kan Eirabu komme litt utpå, for den er så tjukk? Eller har du begynt på den allerede? Vi trenger ikke å bestemme mye, men det er litt gøy å lese samtidig, er det ikke? Kunne vi begynt med Bull-Hansen? Til omtrent 1. juni?

  SvarSlett