torsdag 5. februar 2015

Hugh Howey - Wool

Tittel: Wool
Sjanger: Scifi/dystopi
Forlag: Arrow
Utgitt: 2013 (men tidligere selvpublisert)
Sidetall: 576
Kilde: Julegave
Språk: Engelsk

Det er ikke ofte jeg får bøker i gave som jeg ikke spesifikt har ønsket meg, men jeg har lært meg et lurt triks: Bli kjent med andre bokbloggere!

Wool var fjorårets julegave fra Silje, og jeg må med skam og melde si at det var en bok jeg visste null, niks og ingenting om da jeg fikk den. Jeg sier skam, fordi Silje faktisk har blogget om boka, og jeg har nå røpt at jeg ikke leser alt hun skriver. 

Romanen er en dystopisk fortelling fra en fremtid der verden er et ubeboelig ødeland, de eneste gjenlevende menneskene er bosatt i en silo under bakken. Her bor de på et svært begrenset område i et nøye planlagt økosystem der ingenting går til spille og alle har sin tilmålte plass og oppgave. Det strengeste tabuet er å ønske seg ut, og for den som er desperat nok til å ytre et slikt ønske, er straffen å få det oppfylt. De blir sendt ut av siloen i en overlevelsesdrakt, utstyrt med vaskemidler for å rengjøre siloens sensorer, som lar innbyggerne se utsiden, før de begir seg mot byen man kan ane i horisonten. Ingen kommer så langt som ut av syne før de må gi tapt for de giftige omgivelsene, og den største gåten av alle er hvorfor de faktisk gjør jobben med å vaske sensorene alle som en.

Boka begynner den dagen siloens sheriff frivillig låser seg inn i cella og sier han vil ut. Gjennom hans synsvinkel får jeg vite hemmeligheten som gjør at alle faktisk vasker, hvor hardt de enn sverger på forhånd at de ikke skal gjøre det. Deretter følger vi livet videre i siloen, jakten på en ny sheriff og hvordan valget av Juliette, en mekaniker fra det absoutt nederste laget, setter i gang en rekke av hendelser som snur alt på hodet. 

Noe mer enn det vil jeg ikke si om handlingen i redsel for å røpe for mye. Det er lettlest og spennende og sidene fløy av gårde. Jeg liker Juliette, jeg liker hennes allierte og greier til og med hoste opp litt sympati for historiens største skurk etter hvert. Innimellom blir det kanskje litt i overkant store hindringer Juliette greier å overkomme på egenhånd, men i konteksten kjøper jeg det med et nødskrik siden hun allerede fra starten av er fremstilt som en eksepsjonelt dyktig mekaniker og problemene hun løser er av den praktiske typen. Jeg er velvillig fordi jeg heier på henne, men for å si det sånn: Hadde Juliette vært en virkelig person, og boka CVen hennes, ville jeg ansatt henne på flekken. Hadde det ikke vært for at hun ville vært død. Details, schmitails.

Uansett, jeg har kost meg så mye at jeg sporenstreks bestilte bok to og tre i trilogien også. Kanskje ikke en konklusjon som er en kritiker verdig, men heldigvis er jeg bare glad amatør og gjør dermed som jeg vil.

10 kommentarer:

 1. Glad for at du likte! Og gled deg til Shift, den er helt annerledes, men minst like god.
  Pst; jeg har skrevet om den også ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet, har lest begge innleggene nå :)
   Men var så dum at jeg sambestilte de to neste bøkene sammen med forhåndsbestilling på den nyeste til Abercrombie som har utgivelsesdato den 12. februar, så nå må jeg bare vente. Men kanskje like greit, så kan jeg bli ferdig med en bartemann innen den 13.

   Slett
 2. Jeg likte også denne veldig godt, selv om jeg sjelden leser dystopier. Skal lese de andre, og har sagt til min mann (som også slukte den) at vi kan prøve å vente på den norske utgavene. Prøve, altså :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er dårlig på venting, og foretrekker uansett å lese på originalspråket så lenge det er engelsk. Så norsk utgave er uaktuelt for meg.

   Slett
  2. Nettopp lest Silo - førsteboka på norsk. Det kommer ikke på tale å vente til neste blir oversatt i 2016 engang... Spennende! Og jeg er utålmodig! :)

   Slett
 3. Den kommer allerede i januar 2016 på norsk, hold ut hold ut!

  SvarSlett
 4. Jeg har også lest Silo å norsk nå, og skal sporenstreks bestille bok to på engelsk lyd - knallgod underholdning!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tips: Bok 2 og 3 etter Silo ligger på Storytel !!!

   Slett
 5. Den har eg høyrt mykje om, og det artige er at dei som har anbefalt boka er så ulike kvarandre som personar. Noko seier meg at eg og kjem til å like dei. :)

  SvarSlett
 6. Javelda, alle leser Howey, og jeg vil ikke være utenfor, tiltross for at jeg sverget av dystopier etter å kjedet meg gjennom The Bees (som førøvrig nå lanseres av Oktober som superbok). Intet problem, når alle ligger på,,, wait for it....
  , storytel!

  SvarSlett