lørdag 28. februar 2015

Månedsoppsummering februar

Etter en pangstart på leseåret i januar, sitter jeg igjen med følelsen av at lesemåneden februar har vært litt … meh… i mangel av et bedre ord.

Dette skyldes mest av alt at jeg halverte antall leste bøker, fra åtte til fire.
Da ignorerer jeg imidlertid at fire bøker er en helt normal lesemåned for meg, mens åtte bøker ikke er det. Det ignorerer også at to av bøkene jeg har lest i februar har over 500 sider. Så fort kan man altså glemme og sette nye standarder for seg selv.

Dette er bøkene jeg leste i februar:
Tre mannlige og en kvinnelig forfatter. En nobelprisvinner. Tre på engelsk, en på norsk. Tre romaner, hvorav to sci-fi i samme serie, en biografi. 

Innholdsmessig kan jeg allerede nå fastslå at ingen av bøkene jeg har lest i februar kommer til å trone øverst på lista når jeg skal kåre årets bøker i desember. Hugh Howies dystopiske bøker om livet i silo i en form for post-apokalyptisk verden er spennende og underholdene. Jeg har kost meg med begge to, men de er for enkle til å nå opp til Ancillary Justice og Ancillary Sword som jeg leste i januar. Biografien om Joss Whedon var midt i blinken for fangirlen i meg, men det skal godt gjøres å treffe meg hardere enn Amanda Palmer gjorde med sin selvbiografi for noen uker siden. Modiano vant Nobelprisen, men hans Ungdomstid vant ikke meg, den kommer til å forbli ei bok som druknet i mengden. I tillegg har jeg avbrutt To Rise Again at a Decent Hour av Joshua Ferris da den fremdeles hadde til gode å gjøre meg interessert etter 50 sider. Alt i alt ble februar en lesemåned med lite tyngde, og jeg føler meg klar for litt større utfordringer i mars.

Det jeg imidlertid har greid i februar, er å handle bøker som om min største drøm her i verden er å få delta i Luksusfellen. Først røyk jeg på et aldri så lite impulskjøp på Mammutsalget. Du veit, av typen: "Jeg skal ikke ha noe i år, men det skader jo ikke å kikke?" Så leste jeg Wool, og måtte selvsalgt sporenstreks bestille resten av trilogien, og samtidig den nyeste boka til Joe Abercrombie som ble utgitt 12. februar. Og så dro jeg til Paris med Silje… Du vet, hun som har brukt hele sommeren de to siste årene til å lokalisere alle de gode engelskspråklige bokhandlene i byen, og nå tok med meg på rundtur (mer om det senere). Resultatet er 33 - trettitre - nye bøker inn i hyllene i februar. Jeg har egentlig lovet meg selv at jeg skal slutte å snakke om innkjøpsstopp, men jeg tror kanskje det er på tide å innføre det noen måneder fremover og konsentrere meg om å faktisk lese noe av det jeg har…

Avslutningsvis, måloppnåelse så langt i år har fått to nye kryss. Ett for biografi og ett for Wool som stod i bokhylla per 31.12. Det ser dermed sånn ut:
 • 0/20 norske bøker utgitt i 2015
 • 8/15 bøker off the shelf, det vil si bøker som sto i bokhylla per 1. januar 2015
 • 1/8 bøker på 1001-lista, som oppgitt hos Lines bibliotek
 • 3/6 biografier (dvs full deltakelse i Moshonistas biografisirkel)
 • 2/6 andre faglitterære bøker
 • 0/5 bøker som er norskskrevet fantasy/science fiction
 • 0/5 novellesamlinger
 • 0/1 bok på fransk
 • 1/5 faktisk lese i hvert fall deler av alle litteraturmagasinene jeg abonnerer på

12 kommentarer:

 1. Skjønner at å dra til Paris med Silje ikke er noe sjakktrekk hvis en ikke skal bruke penger på bøker. Gleder meg til å lese om turen deres. Fin oppsummering, jeg likte Wool veldig godt, men mannen og jeg ble enige om å vente litt før vi skaffer oss neste bok i serien. Spørs om vi venter til den kommer på norsk...

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var innstilt på bokshopping da jeg dro til Paris, men at jeg skulle ha så store problemer med å begrense meg, trodde jeg ikke. Det ble 22 bøker der, de resterende 11 før jeg dro hjemmefra. Jeg likte også Wool, og er fryktelig dårlig til å vente på oppfølgere. Leste ferdig Shift i går, og tenkte jeg skulle ta en pause nå, men begynte på Dust i dag likvel.

   Slett
 2. Takk for en flott tur! Det var så fint å vise deg mitt Paris - som selvfølgelig er ganske litteraturorientert ;-) . Neste gang får vi med oss noen arrangementer på Shakespeare & Company også.
  Ellers så er 33 bøker imponerende!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint å få se ditt Paris også, så får lommeboka si hva den vil ;)

   Slett
 3. 33 nye bøker kjøpt er ja, bra! Men å lese er også bra! hehe…lykke til:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror fokuset i mars må flyttes fra hamstring til lesing og blogging. Eneste måte å rettferdiggjøre slike utskeielser på.

   Slett
 4. Høres flott ut med den Paris-turen! Og masse nye bøker. Det er godt å ha mye bøker liggende - en god følelse, syns jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker også den følelsen - åpenbart. Ta på, sette i bunker, bla litt i. I dag har jeg så vidt begynt å rydde i bokhyllene for å gjøre plass til haugen også. Kos!

   Slett
 5. Jeg føler nysgjerrighet og undring er iferd med å ta helt over, og helt drukne tallet 33 og galskapen som ligger bak slike innkjøp. I have to know: Syntes du virkelig Shift var spennende?
  Og en ting til - full biosirkeldeltakelse, og 6 biografier allerede. Noe er feil med dette regnestykket, men jeg er ikke smart nok til å finne ut av det. Planlegger du 30+ biografier i 2015? Instabildene forteller om strålende Parisertur, mer om det kan jeg ikke si uten å vekke Jantespøkelse. Men Shift? Virkelig?

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje spennende er feil ord, men interessant, ja. Wool var bedre, mer handlingsdrevet og bedre karakterer. Shift var for lang, skal innrømme den var litt langdryg å komme gjennom, men ikke verre enn at jeg begynte på Dust i dag. Hadde jeg drevet med terningkast, tror jeg den ville landet på en middels firer. Helt grei underholdning, men ingen favoritt.

   Når det gjelder biosirkel tror jeg du må pusse brillene. Jeg har 3/6, ikke 6/6. (Og nei, ikke redigert det nå i etterkant.) To biografier i januar, en i februar. Kanskje burde jeg satt målet høyere for å ta høyde for at jeg kan lese biografier utenom lesesirkelen også. Eller kanskje jeg har gitt meg selv rom for forsøk på juks i fremtiden med å snike inn noe som ikke heeeelt går inn under biografi.

   33 er galskap, jeg er klar over det. Mitt eneste forsvar er at store deler av bunken er kjøpt brukt og dermed ikke kostet altfor mye. Mye annet på salg. Men likevel et anseelig innhogg på lønnskontoen. Intervention er på sin plass om ikke innkjøpsstoppen holder frem til mai...

   Slett
 6. Det hørtes fantastisk ut å ha vært i Paris + å kjøpe masse bøker da :-)
  Jeg har Shift på kindelen og Ancillary Justice i hylla. Jeg hadde planlagd å lese begge to i februar. Men planer er ikke alltid der for å hjelpe deg gjennomføre ting, noen gang spenner de bein på deg og:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var fantastisk, og så mange herlige bokhandler! Ikke mulig å motstå fristelsene.
   Jeg digget Ancillary Justice - utrolig kult konsept og bra gjennomført. Den anbefales!
   Likte Shift også, men ikke helt i samme liga for å si det sånn.

   Slett