Overskuddsenergi har vært mangelvare en stund. November var hektisk og så langt har jeg vært syk hele desember. Ikke alvorlig syk. Bare en irrirende langvarig forkjølelse som ikke vil slippe taket og gjør at jeg kollapser på sofaen så fort jeg ikke er på jobb. Men jeg leser i hvert fall.
Syv bøker ble det i november:
- Rebecca Solnit - A field guide to getting lost
- Caitlin Moran - Moranifesto
- Steven Pinker - A Sense of Style
- Émile Zola - Thérèse Raquin
- Ida Hegazi Høyer - Historier om trøst
- Ivo de Figueiredo - En fremmed ved mitt bord
- Nikolaj Frobenius - Alle mine demoner
Fire sakprosa, to novellesamlinger og en roman.
Fire menn, tre kvinner.
Fire på papir, to som e-bok, en lydbok
Fire på norsk, tre på engelsk.
Alle mine demoner var månedens skuffelse, den boka har jeg allerede skrevet om.
En fremmed ved mitt bord og Historier om trøst var begge bøker jeg likte veldig godt og som jeg egentlig har hatt planer om å skrive egne innlegg om. Vi får se hvordan det går.
Thérèse Raquin er god, uten å bli noen umiddelbar favoritt for meg.
A Sense of Style var glimrende! Anbefales varmt til alle som vil forbedre skriftspråket sitt og vil ha helt konkrete tips til hvordan dette kan gjøres. Fokuset i boka er på sakprosa, men mye vil gjelde også om man skriver skjønnlitteratur. Og boka fokuserer på engelsk, så det er ikke alt som er direkte overførbart til norske språkforhold, men mye er det. Og Pinker er morsom, selv når han skriver om grammatikk!
Moranifesto var månedens lydbok. Tekstene var som andre bøker av Caitlin Moran, noen jeg likte og noen jeg likte mindre. Men det jeg sitter igjen med her er først og fremst irritasjon over at Moran ikke leste inn boka selv, som hun har gjort med de andre. Det gjør at boka mister i hvert fall en stjerne hos meg.
A field guide to getting lost var den perfekte påminnelsen til hvorfor jeg satt det som et mål å lese minst fem essaysamlinger i år. Personlige essays som blander personlige anekdoter med mer vidløftige tankerekker og trekker inn kunst og litteratur. Denne likte jeg veldig godt, og vil definitivt lese mer av Solnit.
Til slutt, måloppnåelse.
Tre nye norske gjør at jeg i hvert fall har nådd ett mål i år.
Ett nytt kryss for essaysamling, ett dobbeltkryss for off the shelf og 1001 til Thérèse Raquin og lista ser slik ut:
- 1/3 ganger har jeg lest Jane Eyre av Charlotte Brontë
- 2/6 bøker skrevet av Doris Lessing
- 4/5 essaysamlinger
- 13/25 bøker off the shelf (det vil si som sto i hylla per 31.12.15)
- 10/12 bøker på 1001-lista
- 4/6 biografier (dvs full deltakelse i Moshonistas biografisirkel)
- 20/20 norske bøker utgitt i 2016
Høyer, Frobenius og litt av Figueiredo er lest her. Tipper jeg lar Figuerdeo ligge en stund til.
SvarSlettGod bedring Elisabeth. Jer er også syk, har vært hjemme hele denne uka, luftveisinfeksjon på andre runde.. og er utrolig slapp.... så vidt jeg orker å lese før jeg begynner å gjespe..
Det er fryktelig slitsomt å være syk. Har aldri hatt en forkjølelse som sitter i så lenge før. Gått i to runder her også, hadde én dag jeg trodde jeg var i ferd med å bli frisk, for så å begynne på ny runde dagen etter. Satser på at det går rette veien nå og at det er helt borte til jul.
SlettNorske bøker har stranda heilt hjå meg - nå er det kun lystlesing og planlegging av neste år som gjelder! Zola har eg til gode, men rykker stadig fram i køen. Kva skjedde med Jane Eyre?
SvarSlettJane Eyre druknet i alt det andre. Jeg leste og likte, men kom aldri så langt som til å lese på nytt.
SlettHar så vidt begynt å tenke på neste år jeg og. Men akkurat nå tenker jeg aller mest på at jeg skal ha fri hele romjula, og at jeg da skal rydde bokhyllene mine!
God bedring, og inni mellom skjer livet!
SvarSlettMorsomt å lese oppsummeringen din. Jeg elsker å sette meg sånne mål og se i etterkant om jeg klarer å nå det.
Takk, det begynner å gå rette veien nå tror jeg :)
SlettJeg synes også det er gøy med mål og oppsummeringer. Selv om i fjor var det eneste året jeg faktisk gjennomførte alle målene. Alltid gøy å ha noe å strekke seg etter.