mandag 27. september 2010

Sofi Oksanen - Utrenskning

Jeg leste Stalins Kyr tidligere i år, men ble ikke overbevist. I kommentarfeltet ble jeg oppfordret til å gi Oksanen en ny sjanse med Utrenskning. Det tok noen måneder, men nå har jeg lest den. Og denne gangen blir omtalen en helt annen.

For her er det mer av alt jeg likte i den første boka. Og det jeg ikke likte, er vekk. Der Stalins Kyr dro i alle retninger på en gang, er Utrenskning stram og konsentrert. Den har en rammefortelling med to underliggende fortellinger som gradvis avsløres underveis. Det høres banalt ut når jeg oppsummerer det sånn, men det funker som bare det.

Nå er jeg nemlig revet med fra start til mål. Aliide og Zara er begge kvinner med sterke historier som jobber hardt for å skjule dem. Oksanen fletter dem sammen på mesterlig vis, og etterhvert begynner man som leser å skjønne hvordan de henger sammen. Alle de små detaljene i skildringene gir innsikt og gjør det hun skriver troverdig, og det enkle, konkrete språket kler teksten.

Handlingen utspiller seg dels under krigen, dels under den sovjetiske okkupasjonen og dels på begynnelsen av 90-tallet. I Estland og noe i Russland og Tyskland. Kontrastene er store, men lite er svart eller hvitt. Det meste foregår i gråsoner, og sympatier havner lett i vrangstrupa.

Dette var rett og slett en sterk og god bok, som jeg gladelig anbefaler videre.

4 kommentarer:

 1. Ok - da skal den tas frem igjen :-)

  SvarSlett
 2. Det er noe skummelt med svar som det der. Jeg får lyst til å ta forbehold, trekke meg, si at jeg kanskje tok feil, at vi kanskje har ulik smak, at jeg ikke vil kaste bort tiden din.

  Det er skummelt å stole på egen autoritet. Selv her hvor jeg vet boka har vunnet Nordisk Råds, så andre, mer kvalifiserte, synsere er enig med meg. (Og enda skumlere når jeg -ikke- liker de prisbelønte bøkene, og lurer på hva i all verden jeg ikke har skjønt nå)

  Litt rart i grunnen. Siden jeg for første gang beveget meg ut i bokblogg-verdenen, har bloggene i stor grad påvirket hva jeg leser. Men det er sjelden jeg tenker over at hva jeg skriver kan påvirke andre også.

  Men ta den fram igjen. Les den. Gleder meg til å høre din vurdering.

  SvarSlett
 3. Jeg elsket Stalins kyr og gleder meg til å ta fatt på Utrenskning. Står klar i hylla, jeg har bare ikke tid.

  SvarSlett
 4. Ser nå at du har lest denne boka (i min kommentar på Stalins kyr anbefalte jeg den). Jeg tror dette er blir et spennende forfatterskap å følge i de neste årene!

  SvarSlett